Bizde sürekli nükleer aleyhtarı kamuoyu oluşturulurken, Japonya’daki nükleer santral kazası sonrasında Çin gizli servisi, işsiz kalan Japon nükleer santral mühendislerini Çin’ e çekmenin mücadelesine girişti.
İngiltere ve Fransa ise , nükleer enerji santralları kurulması ve insansız uçaklar geliştirilmesi için işbirliğine gideceklerini duyurmuştu (şubat/2012) ...
Haberin linki:
http://www.bbc.co.uk/turkce/ haberler/2012/02/ 120217_cameron_sarkozy_nuclear. shtml
- Gelişmiş ülkeler nükleer santralden vazgeçmezler .. tam aksine...
Mart 2012 de G.Kore’de yapılan Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin kamuoyuna yansıyan yüzü, ana tema olarak nükleer terör korkusuydu ancak; zirvede gelecek yüzyılın yakıtının kararını alındı ve kontrol mekanizmaları görüşmelerini yapıldı.
Alınan karara göre ; geleceğin yakıtı : elektrik … (petrol tükenmek üzere , doğal gaz rezervleri ise hızla... azalıyor)
-Elektrik enerjisi ; doğal gaz,nükleer santral ve barajlar yoluyla elde ediliyor . Doğal gaz rezervleri, bir süre daha ihtiyacı karşılayacak konumda ve belli güçlerin kontrolleri altında.
- Önümüzdeki yüzyılda nükleer santral ve nükleer santral yakıtları (uranyum , toryum ) ve su konusu daha çok ön planda çıktı...
Su her yerde yok ve malum ülkeler için nükleer santraller daha önemli hale geldi…
Artık yeni planları, mecburi yön olan nükleer enerjide, kontrolu ele alma stratejileri geliştirmek.
- Türkiye de ise, zengin uranyum, toryum rezervleri ve su var… cari açığın yaklaşık % 65 ‘ i enerji kaynaklı. Çevreye en az zararı olan, ‘temiz nükleer’ olarak bilinen toryumda rezerv olarak ilk 5’teyiz.
Dünyada kurulu 438 nükleer santralin 272' si (% 62) G-7 ülkelerinde yer alır.
G-7 üyesi ülkelerden ,İtalya hariç, Fransa'da 59, Almanya'da 17, Japonya'da 55, ABD'de 104, İngiltere'de 19 ve Kanada'da 18 santral var .
Ayrıca 42 adet nükleer santralin inşaatı da henüz devam etmekte .
2012 sonuçları:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder